top of page

KARANLIK – Ev Yapımı Kahveli-Çikolatalı Stout

Son Yazılar

Bira Nasıl Tadılır?

Amsterdam Bira Turu - 1. Bölüm

Tadım Etkinlikleri

Hakkımda

Please reload

Karanlık ev yapımı kahveli ve bitter çikolatalı bir stout. Ev yapımı biralarımızın 17.si olan bu son ürünümüz tam tahıl (all grain) yöntemi ile üretildi. Daha önce de biralarımıza kaynatma esnasında bazı aromatik ve tat katmasını beklediğimiz malzemeler eklemiştik ancak kışa hazırlık için ürettiğimiz bu son bira hem reçetesi hem de üretim prosesi ile özel.

 

Daha önce stout türünde biralar yapmıştık. Bu blogun müdavimleri ZİFT ve Zift’in Pek’i isimlerini verdiğimiz biralarımız adlarını hak edecek derecede acı, katran, yanık, kavruk, kahve tınılarını hem damakta hem de kokuda çok net bir biçimde verdiğini sanırım hatırlarlar.

 

Karanlık ile bu türde hem içimi çok zor olmayan hem de burun ve damağa daha derin katmanlar sunan bir bira üretme hedefimiz vardı. Bakalım başarılı olmuş muyuz?

Önce Hayal Etme;

Reçetemizi oluştururken kitaplar ve internet siteleri en büyük yardımcımız. Ayrıca elimizdeki malzeme de en önemli karar verici etken.  Hayalimiz kahveli, bitter çikolatalı yoğun bir stout üretmek. Mikkeller'in kitabının açık olması hayallerin büyüklüğünü anlatıyor sanırım ancak gerçekler farklı tabi :)

 

Reçetemiz;

Maltlar:

            4kg Açık Malt (Pale malt)

            550 gr Cara-Kristal Malt

            150 gr Çikolata Malt (Chocolate Malt)

 

Şerbetçiotları:

            Cascade (21gr @60dk)

            East Kent Goldings (21gr @60dk)

            East Kent Goldings (21gr @0dk)

 

Kahve ve Çikolata

            %30 bitter çikolata (@10dk)

            0,5 litre filtre kahve (@10dk)

 

Maya

            Safale S-05

Hayal ve gerçekler.. :)

Üretim;

 

Evde bira yapmanın en keyifli yanı nasıl isterseniz o şekilde biralar üretmeniz. En dezavantajlı yanı ise prosesin hiçbir adımı kontrollü olmadığı için sonucu neyin etkilediğini anlamanız gerçekten zor. Bunun için sıcaklık kontrollü özel ekipmanlar ile işi bir sonraki aşamaya götürmek en önemli hedeflerimizden olacak.

 

Hedefimiz 18 lt bira üretmekti ve bunu başardık. Proses sonunda 14 lt biramız ve 1064 Original Gravity (OG) değerimiz vardı. (OG sıvı içindeki şekerin hidrometre yardımı ölçümü). Şıramızı fermentere alırken su ekleyerek 1054 OG değerine ulaştık ve maya da ekleyerek işi doğaya bıraktık.

 

Final Gravity (FG) şişeleme öncesi 1015 seviyesindeydi. Yani şişeleme öncesi alkol oranı yaklaşık %5,1 seviyesinde.

Keyif alınan bir hobi, emek yoğun ancak yüzler gülüyor...

Şişeleme ve ev biracılarına notlar;

 

Şişeleme sonrası biramız bir hafta oda sıcaklığında bekleyecek. Ardından minimum 7-10 gün dolapta beklemesi gerekiyor. Bu özellikle bir biranın tadının ve karakterinin oturması için 3-4 haftalık bir bekleme süresi en uygun olanı.

 

Notlar;

 

  • Kahveli bir stout yapmak istiyorsanız soğuk çekim kahvenin (cold brew) daha uygun olacağını öğrendik.

  • Çikolatayı kaynamanın sonuna doğru eklememizin nedeni aromalarını kaybetmemekti.

  • Üretim sırasında kullandığımız torba çık sıkı olduğu için biramızın gövdesi düşük oldu.

  • Kahveli stout yapmak için bir diğer yöntem ise fermentere kahve çekirdekleri koymak.

  • 7-10 gün sonra içtiğiniz bira ile 4 hafta beklemiş bira arasında çok önemli tat farkları oluyor.

Şişeleme ve etiketleme adımınn baş belası 'Karalık' birası ile uyumlu adı ile namı diyar;

'The Dark Knight - Batman'.. yani; BETÜŞ :)

Tadım Notları:

 

Biramızın tadım notları şu şekilde. Detay değerlendirmeye geçmeden bu biramızı Butik Bira Tadım Eğitimleri kapsamında katılımcılar ile de paylaşmanın mutluluğunu yaşadığımızı belirtmek isterim.

 

(7 gün oda sıcaklığında 10 gün dolapta bekletilmiş Karanlık)

 

Görüntü: kahverengi, sabun köpüğüne benzer büyük kabarcıklı hızlı sönen köpüğe ve simsiyah bir renge sagip. Bardağın dibine doğru hafif bir kızıllık seçiliyor.

 

Koku: Kavrulmuş malt, sulu kahve, çikolata, sulu espresso, derinden hissedilen hafif ekşimsi tınılar da mevcut. Bunu beklemiyordum.

 

Tadım: Çekici, başta kavrulmuş malt ardından kahve çekirdekleri, hafif yağlı (kahve??), tatlı çikolata tınıları içimi yumuşatıyor. Gövdesi bu tip bir bira için düşük seviyede.

 

Genel Değerlendirme: Bekledikçe tadının oturacağını düşünüyorum, kahve ve çikolata kesinlikle hissedilmekte birlikte biraz daha derin tat ve kokuların oluşması hedefimiz vardı. Etkinlikte tattığımız 4-5 hafta beklemiş versiyon katılımcılar tarafından da beğenildi. Birada eksin yön gövde ve derinlik..

 

Çalışmaya devam…

 

Karanlık - Ev yapımı kahveli-çikolatalı Stout.

 

Özellikle ev biracısı dostlardan soru, öneri ve yorumları bekliyorum.

 

Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle..

 

 - Bira Atölyesi

bottom of page