top of page

Bira Nasıl Tadılır?

''Bira da tadılır mı hiç? ısıtmadan içeceksin..'' bu söz ve algı damak yelpazesi en geniş içkiye yapılan en büyük haksızlıklardan biri. Bira sadece sarı, gazlı ve serinletici bir içki değil, siz  neyi, hangi tadı, hangi kokuyu seviyorsanız onu sunabilecek derinlikte bir içecektir. Yani doğru soru ''Bira tadılır mı?'' değil ''Bira nasıl tadılır?'' olmalı.

 

Damağa hitap eden her şeyin tadımı için temel ölçülerde genellendirilebilecek bir ritüel var. Görüntü => Koku => Tadım ve Genel Değerlendirme adımlarını izlemek. Peki bir birayı hangi kriterlere göre değerlendirebiliriz? Temel seviyede bu konuyu biraz irdeleyelim.

 

Öncelikle terimler için yardım alabilmek adına farklı içkiler için koku ve tadın ana başlıklarını listeleyen tadım daireleri mevcut. Bunun farklı versiyonlarına bira için de ulaşabilirsiniz.

 

Bira tadımının 5 ana değerlendirme başlığı şu şekilde;

Bira tadımı, Beer Tasting
Son Yazılar

Tadım Etkinlikleri

Ev Biralarımız

Amsterdam Bira Turu - 1. Bölüm

Hakkımda

Please reload

Bira özelinde tadım dairelerine internet üzerinden kolayca ulaşabilirsiniz

GÖRÜNÜŞ (APPERANCE):

 

Görüntü biranın nasıl göründüğü, rengi, yapısı, köpüğü ile ilgili değerlendirmeler yaptığımız aşama.

 

Bu başlığın doğru değerlendirilebilmesi için iyi ışıklandırılmış bir ortam şart. Bar ortamlarında loş, karanlık mekanlarda yapılan tadımlarda bu başlık en çok etkilenen adım oluyor.

 

  • Renk: Sarı, Açık, Koyu, Kehribar, Siyah...

  • Yapısı: Bulanık, saydam, bulutsu, gazlı, yoğun...

  • Köpük: Beyaz, kahverengi, büyük kabarcıklı, kremamsı, kalıcı, sabunsu vb...

KOKU (AROMA):

 

Koku herhangi bir içki için en önemli değerlendirme kriteri. Özellikle birada burunda hissedilen kokular diğer tüm özelliklerden daha çok, derin ve kompleks olabiliyor. Biradan kokuların alınabilmesi için uygun sıcaklıkta içilmesi şart. Çok soğuk sıvı yapısındaki aromaları dışarı çıkarmayacağı için biranın barındırdığı kokuları da almamız zorlaşır.

 

Değerlendirilecek kriterlerin başlıcaları;

  • Malt: kavrulmuş, karamel, ekmeksi, kahve, çikolata, yanık

  • Şerbetçiotu: otsu, baharatlı, aromatik, acı,

  • Maya: Maya, ekmek mayası, peynir, deri, topraksı vb.

 

Ayrıca; alkol, tropikal meyveler, muz, vanilya, ağaç, reçine, kuru meyveler, akide şekeri, karemelize şeker, karamel vb. onlarca farklı kokuyu hissetmek mümkün.

DAMAK (PALATE):

 

Biranın dil ve damağınızda oluşturduğu genel his.

 

  • Gövde: az, orta, tam

  • Doku: ince, kalın, yağlı, kremamsı, yapışkan..

  • Gazlılık: gazlı/köpüklü, yumuşak, düz, ortalama, vurucu

  • Bitiriş: Acı, Tatlı, uzun, kuru, sert

TADIM (TASTE):

 

Biranın dilimiz üzerinden genel itibari ile bıraktığı etkilerin değerlendirildiği bölüm. Temelde 5 ana tat duyusu var. Bunlar;

 

  • Acı: Az, Orta, Çok, baharatsı acılık, şerbetçiotu acılığı, vb.

  • Tatlı: Az, Orta, Çok,

  • Ekşi: Az, Orta, Çok, üzümsü, limoni vb.

  • Tuzlu

  • Umami (2000’li yıllara kadar tanımlanmamış olan bu tat bir çok farklı etkeni bir araya getiren lezzeti (deliciousness), iştah açıcılığı (savory) tanımlamak için kullanılıyor.

GENEL DEĞERLENDİRME:

 

Genel değerlendirme ise yukarıda takip ettiğimiz 4 ana başlığın genel olarak bize hissettirdiği duygu, biranın dengesi, içimi, türe uygunluğu, beklentileri karşılayıp karşılamadığı gibi etkenlerin göz önüne alındığı ve notlamada da en değerli kısımlardan biri.

 

Bir bira kokuda çok güçlü damakta çok zayıf olabilir, ya da tam tersi, türün gerekliliklerinden uzak olabilir. Tüm bunlar bu aşamada değerlendirilerek biranın notu oluşturulur.

Ben nasıl notlandırıyorum?

 

Ben genelde tadımları uygun koşullarda yapamadığım için hızlı notlar alarak ve daha sonra bunları temize geçerek yapıyorum. RateBeer’a bu güne kadar tattığım yüzlerce birayı yavaş yavaş işlemeye çalışıyorum ama en iyisi girişleri o anda gerçekleştirmek.

 

Yeni site ile birlikte hem tadımları daha görsel bir yapıda sunmak hem de hiç okuyucuların daha önce tatmadığı biraların genel özelliklerini daha iyi görebilmesi için aşağıda şekilde bir görsele dönmeyi planlıyorum.

 

Bu notlandırmada her başlığın ayrı bir ağırlıklı ortalaması var. Buna göre koku ve tat görüntüden daha önemli, genel değerlendirme de yüzde olarak en önemli yere sahip oluyor. Formül şu şekilde;

 

NOT = ((Koku + Görüntü*0,5 + Tadım+ Damak*0,5 + Genel Puan*2)/50)x10

 

Tadım notlandırma grafiği

Örnek Ağırlıklandırılmış Tadım notu

Tüm bu konuları detaylı olarak uygulamalı şekilde Butik Bira Tadım/Eğitim Etkinliklerinde katılımcı dostlar ile paylaşıyoruz. Etkinliklerden bazı resimler;

 

Butik Bira Tadım Eğitimleri

Etkinlik duyuru listesine eklenmek için

Duyurulardan haberdar olmak için e-mail adresinizi yazarak mail listemize abone olmanız yeterli.

 

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

 

- Bira Atölyesi

bottom of page