top of page

Roma bira turu ikinci bölüme hoş geldiniz. Yazının başlığı bu kadar düz ve net olunca bir giriş paragrafı yazmak da bir o kadar zor oluyor. Evet tahmin edilebileceği üzere İtalya'nın Roma şehrinde, butik bira sevdası ile yeni mekanlar gezecek ve birinci bölümünü daha önce yayınladığım turu bu yazı ile hep birlikte sonlandıracağız.

Birinci bölümü henüz okumamış dostları şuraya alalım;

Roma Bira Turu - Tarihin ve Butik Biranın Peşinde

Çalışıp gelen ve ilk bölümü hakkını vererek okumuş sevgili butik bira dostlarına bu yazımızı kısaca özetlemek gerekirse, duraklarımız Bonci, BrewDog Roma, Domus Birrae, Whisky&Co, Assaggi d'Autore ve Ombre Rosse olacak. 

Bu yazı ile sonlanacak Roma Bira Turu için yazı içerisine çeşitli Rota haritaları da koydum. Bu konuda istekler vardı. Çıktısını alıp daha rahat gezebilirsiniz. Çıktıyla uğraşamam diyenler için önerim bana bir uçak bileti almaları. Ben gezdiririm. :)

Not: resimlerin ve haritaların üstüne tıkladığınızda büyük boyutlu olarak görselleyebilirsiniz.

Son Yazılar
Please reload

Bu bölümde ziyaret edilen tüm mekanları tek rotada gezmek için yukarıdaki harita işinize yarayacaktır.

Şimdi sizi bir efsane ile tanıştırmanın vakti. Haritada Sol üst köşede: Bonci – Pizzarium.

Ama önce Vatikan’ı gezelim. (Haydaaaa)

Vatikan müzesini bu yazıda anlatmayacağım tabi ki, bir yazıya bir hadsizlik yeter (Bknz. birinci bölüm giriş paragrafı). Ancak gezmeden dönmemeniz için hatırlatmak istedim. Dahi sanatçı ve ressamların çok tanrılı dinlerden Hristiyanlığın kabulüne geçiş tasvirlerini, Osmanlı ordusunu ile savaşı anlatan betimlemeleri, lime lime dokunarak yapılmış devasa halı-resimleri, felsefe tarihinin başlangıcı kabul edilen filozofların tek bir duvar resminde buluştuğu odaları (bir çok felsefe kitabının kapağında yer alan o çizimin aslı) görmeden, heykele, sanata ve tarihe doymadan dönmeyiniz.  

Şimdi sitenin ilgi alanı dolayısı ile asıl hedefimiz olan Bonci'ye geçelim. Bir yemek blogu değiliz ama bira ile en iyi eşlikçilerden biri olan pizzanın iyisini yeme arzumuz bizi bu arka sokaklara kadar getirdi.

 

Pizza nasıl mı? Bu kadar beklenti yükselten bir girişin ardından ''Pizza işte, hamurun üstüne değişik malzemeler... Ne kadar iyi olabilir ki?'' dediğinizi duyar gibiyim. Öyle değil.. Gidin, görün ve siz karar verin. Biz sağanak yağmurlu bir Roma gününde, Vatikan gezisi sonrası yürüyerek buraya ulaştık. Islandık, üşüdük, yolda kendimizi sorguladık.. Ama gerçekten değdi. Birkaç tur yemekten, her çıkan yeni pizzayı incelemekten kendimizi alamadık. Küçücük bir mekan, dilim pizzalar, self servis, ayakta yemek zorunluluğu.. Hiç bir temel özelliği çekici olmayan bir mekanın bu kadar güzel pizzalar yapması. Sanırım tek şeye odaklanmak bu olsa gerek. Dolaptaki biralar da özeldi, biraz pahalı da olsa iyi bira iyi pizza. Mutlaka ziyaret edilmeli. Bu mekanı Roma gezileri ile kafamıza kazıyan sevgili Cihangir (Bira Sevdası) ve Nilgün’e de ayrıca teşekkürler.. :)

BONCI

Devam edelim mi? Oturup içmek yerine bavula bir şeyler koymanın vakti ise Roma’da gidilmesi gerekli 2-3 dükkan var öğrenebildiğim kadarı ile. Bunlardan bir Domus Birrae. Bu dükkan hem ev biracılığına dair malzemeler hem de dünyanın dört bir köşesinden özel biralar bulabileceğiniz bir yer. Amerika, Danimarka, Belçika ve tabi ki İtalyan butik biralarının güzel örneklerini bulabilmek, bir kısmını hazır soğuk şekilde dolaptan alabilmek mümkün. Devamında bar ziyareti planladığım için sırt çantamda taşıyabildiğim kadar aldım, bir kez daha gitsem bir bu kadar daha (altta sağdaki resim) bira alırdım kesinlikle.

Domus Birrae’e merkezden tren garına doğru giderken ana caddede, dönüşte sola Kolezyum’a doğru sapıp dünyanın en ikonik bira markalarından biri olan BrewDog’un Roma barına uğrayabilirsiniz. Ben öyle yaptım. Mekanın yeri güzel ancak dışarda oturmak mümkün değil, klima da bozuk olunca sıcak bir roma gününde, sırtımda biralar ile yürüme sonrası ancak bir bira içmek mümkün oldu. Sizin daha şanslı olmanız ümidi ile.

 

Sıcaktan bunalıp bardağınızla kendinizi dışarıya attığınızda, neredeyse 2000 yıldır ayakta duran, zamanın teknolojisi ile nasıl yapıldığını anlamakta zorluk çektiğiniz, insanların kendi canları için savaştığı, vahşetin ve ihtişamın iç içe olduğu bir arenayı izleyerek, insanlığı, medeniyeti, yapabildiklerini sorgulayarak biranızı yudumlayabilirsiniz. Zaten çoğu zaman bardağın içindeki değil, onu nerede, nasıl bir ortamda ve kimlerle içtiğiniz önemlidir. Ancak bu sefer bardağın içinin de çok iyi olacağından emin olabiirsiniz.

Şişe biraları yüklendik, soluğu BrewDog Roma'da aldık, Klimalar bozuk olunca da çok soluklanamadık :)

Artık mahallemize dönme zamanı, Roma Beer Company güzel bir meydanda (Campo de Fiori) yorgunluk atmak istediğinizde belirli kalitede butik biralar içebileceğiniz bir mekan. Çok özel tatlar ve özel bir fıçı menüsü beklememek gerekli ancak bir çok yerde bulamayacağınız farklı ülkelerden biralar menülerinde mevcut ve bir  butik bira severi tatmin edebilecek nitelikte.

Viski sever dostlar yazının girişine kanıp iki bölümdür okuyorlar, belki de kaçtılar ancak kalanlar pişman olmayacak. Piazza Del Popolo'ya doğru giderken Via Del Babulino caddesinin hemen bir üst sokağına gizlenmiş bir hazineye gidiyoruz.

 

Whisky&Co standart viskilerin bir seviye üstünde merak ve zevkleri olanlar için vaha niteliğinde bir mekan. Onlarca farklı bağımsız şişeleyicinin ürünlerinin yanında sadece İtalya pazarı için üretilen çok özel viskileri bulma şansınız var. Bunun yanında özel bardak, tadım setleri, kitaplar da mevcut. Örneğin o kadar güzel bir kitaba denk geldim ki İtalyanca olmasına rağmen almadan edemedim. İşletmeciler aynı zamanda dükkanın sahipleri ve çok ilgililer, Türkiye’den geldiğimi, bir viski kulübümüz olduğunu duyunca çok ilgilendiler, özel şişeler tattırdılar, öneriler verdiler. Bundan sonra viski-sever bir arkadaşınız Roma'ya giderse biraz pahalı ama özel viskiler için ona vereceğiniz adres belli.

Bitmedi!

Son 2 mekan… :)

İkisi de giriş yazısındaki mutlaka uğranması gerekli mekanlar listesinde yok, ikisini de Roma sokaklarında gezerken denk geldik, en güzel yemeği birinde yerken, en keyifli ve müzik dolu akşamlarımızdan birini de diğerinde geçirdik. Bu mekanları not edin, pişman olmayacaksınız.

Güzel yemek, harika tatlılar ve aşk çeşmesine çok yakın bir lokasyon: Assaggi d'Autore. Buraya gidip açık büfesine denk gelirseniz bana teşekkür edeceksiniz. Dışarıdan nasıl göründüğüne bakmayın, içeri girin arka salona bir göz atın, sonrasında tabağınızı doldurup sokağa dönerek güzel yemek, güzel biranın keyfine varın.

Son mekanımız Trastevere bölgesinde şirin, keyifl, hem yemek yiyebileceğiniz, hem kokteyller içebileceğiniz, en önemlisi de güzel canlı müzik dinleyerek coşabileceğiniz Ombre Rosse. Biz kokteyllerimizi içip müthiş vokal eşliğinde coştuk.. Fazlasından sorumlu değilim.

Görüldüğü üzere yazının ikinci bölümüne bir bira tadım notu sıkıştıramadım, ama güzel bira içebileceğiniz bir çok yere değinmiş olduk, bundan sonrası size kalmış. Roma çok güzel bir şehir. İtalya, mimarisi ve insanları ile Avrupa'dan hemen ayrılıyor sizi farklı bir yerde hissettiriyor. Birkaç kez gezme olanağı bulduğum Roma'da biraya dair rotalar oluşturmak oldukça keyifli ve yeni şeyler öğrenme adına da bilgilendirici oldu. Umarım siz de keyif almışsınızdır ve bir gün Roma ziyareti planlarsanız bu iki bölümden oluşan yazıdaki yerlere uğrar kah küfür (bunu ummuyorum tab ki ama bir olasılıktır, yer verelim..), kah teşekkür dolu sözlerle kulaklarımı çınlatırsınız.  Bir gün bira sever dostlar ile birlikte tura çıkabilmek ümidiyle.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

Altta ilk bölümde gezdiğim yerlerin harita üzerinde rotaya dönüştürülmüş halleri de mevcut.

Yurda yine hatırı sayılır sayıda güzel şişe ile döndüm. Bazıları dostlarla tadına varmak, bazıları yeni şeyler öğrenmek, bazıları da sevdiğimiz, Türkiye'de bulamadığımız tatları tekrar yad etmek adına. Güzel günlerde, keyifle yudumlamak dileğiyle. Şerefe Dostlar!!

Butik bira bir kültürdür..

Bira Atölyesi - 26.10.2016

İlgili Yazılar

Roma Bira Turu - 2. Bölüm

bottom of page